Deze website maakt gebruik van cookies. Als u doorgaat met het surfen op deze website zonder dat u de cookie-instellingen van uw internetbrowser wijzigt, dan stemt u in met ons gebruik van cookies.

U vindt meer informatie in onze richtlijn over cookies.

Koken met stoom? EASY.

EEN KNAPPERIGE GOUDBRUINE KORST?

EASY.

Afbeeldingen waarin wordt getoond dat brood dat is gebakken in een stoomoven beter is gerezen

MET ZANUSSI IS BAKKEN EEN FLUITJE VAN EEN CENT

Met de Zanussi Multifunctionele hetelucht- en stoomoven kunt u stoom toevoegen aan alles wat u bakt. Elk brood of broodje smaakt alsof het vers uit de bakkerij komt: licht en zacht van binnen met een goudbruine, knapperige korst. Door stoom toe te voegen verbetert u de smaak, de structuur en de keur van uw brood. Maak brood zoals de bakker het maakt wanneer u dit wilt, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Hieronder staan enkele van onze heerlijke recepten.



Heerlijkste recepten


Recept voor GOUDBRUINE BRIOCHE

In een stoomoven gebakken brioche in een mandje

GOUDBRUINE BRIOCHE

Deeg

350g sterk wit meel

36g kristalsuiker

7g fijn zeezout

10g verse gist

48g melk

Bewaar

105g zachte boter

Eigeel

1 ei

Snufje zout

METHODE

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de boter, in de kom van de mixer en zet de deeghaken op de mixer. Vermeng zout en gist pas nadat u bent begonnen met mixen.

  2. Mix gedurende 5 minuten op een lage snelheid. Mix daarna nog 4 minuten op een hogere snelheid.

  3. Voeg de boter langzaam toe en mix op lage snelheid tot de boter geheel door het deeg is gemengd.

  4. Vet de kom licht in met olie en leg het deeg er 2 uur in (op kamertemperatuur). Kneed het deeg door en vouw het in de vorm van een envelop na 1 uur en na 2 uur.

  5. Verdeel het deeg in stukken van 100g. Vorm hier balletjes van op een licht met bloem bestrooid werkblad. Leg het deeg vervolgens op een bakplaat die is bedekt met bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de broodjes om te kunnen rijzen. Dek het deeg af met plasticfolie en zet het op een warme plaats tot het deeg in volume is verdubbeld.

BAKKEN

  1. Giet 100ml water in het reservoir. Stel de functie 'Hetelucht en stoom' in en warm de oven voor tot 200°C.

  2. Bestrijk de broodjes licht met eigeel (bestrooi indien gewenst met sesamzaad).

  3. Zet de bakplaat met de steamkit in de oven en verlaag de temperatuur tot 170°C. Bak 10 tot 15 minuten of tot de korst goudbruin is.

*Boven- en onderwarmte: Verwarm de oven tot 240C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 220C, bak 15 tot 20 minuten of tot de korst goudbruin is


Recept voor VERS STOKBROOD

Meerdere stokbroden gebakken in een stoomoven

VERS STOKBROOD (4 STUKS)

Deeg

432g sterk wit meel

40g licht roggebloem

310g lauw water

9g fijn zeezout

9g verse gist

Griesmeel om te bestuiven

METHODE

  1. Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer en zet de deeghaken op de mixer. Vermeng zout en gist pas nadat u bent begonnen met mixen.

  2. Mix gedurende 5 minuten op een lage snelheid. Mix daarna nog 4 minuten op een hogere snelheid.

  3. Vet de kom in met olie en leg het deeg er 2 uur in (op kamertemperatuur). Kneed het deeg door en vouw het in de vorm van een envelop na 1 uur en na 2 uur.

  4. Verdeel het deeg in stukken van 200g en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.

  5. Kneed het deeg nogmaals door. Rek het uit, leg het op een met bloem bestoven werkblad en rol het in de vorm van een stokbrood Leg het deeg met de vouw naar beneden op een met griesmeel bestoven bakplaat. Bestrooi de bovenkant van het stokbrood licht met gezeefde bloem. Dek het deeg vervolgens af met plasticfolie en laat het op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is.

BAKKEN

  1. Giet 100ml water in het reservoir. Stel de functie 'Hetelucht en stoom' in en warm de oven voor tot 230°C.

  2. Maak in het midden van stokbrood twee insnijdingen achter elkaar met een klein, scherp mes.

  3. Zet de bakplaat in de oven. Verlaag de temperatuur tot 200°C en bak 15 tot 20 minuten, of tot het brood goudbruin is.

*Boven- en onderwarmte: Verwarm de oven tot 240C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 220C, bak 15 tot 20 minuten of tot de korst goudbruin is


Recept voor FOCACCIA MET TOMAAT EN BASILICUM

Een recept voor in de stoomoven gebakken focaccia met tomaat en basilicum

FOCACCIA MET TOMAAT EN BASILICUM

Deeg

328g sterk wit meel

240g lauw water

7g fijn zeezout

3g verse gist

22g olie

Beleg

1 bakje cherrytomaatjes

1 bosje basilicum

Olijfolie om het brood te besprenkelen

Zeezout

Griesmeel om te bestuiven

METHODE

  1. Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer en zet de deeghaken op de mixer. Vermeng zout en gist pas nadat u bent begonnen met mixen.

  2. Mix gedurende 5 minuten op een lage snelheid. Mix daarna nog 6 minuten op een hogere snelheid.

  3. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en laat 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Vouw het deeg na 1 uur en na 2 uur voorzichtig in de vorm van een envelop.

  4. Laat het deeg 15 minuten rusten en maak met de vingers deukjes in het brood. Druk de tomaten en basilicum in het brood. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in omvang verdubbeld is.

BAKKEN

  1. Giet 100ml water in het reservoir.Stel de functie 'Hetelucht en stoom' in en warm de oven voor tot 230°C.

  2. Besprenkel het deeg met olijfolie en zeezout.

  3. Zet de bakplaat in de oven. Verlaag de temperatuur tot 200°C en bak 15 tot 20 minuten, of tot het brood goudbruin is.

*Boven- en onderwarmte: Verwarm de oven tot 240C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 220C, bak 15 tot 20 minuten of tot de korst goudbruin is


Eenvoudig recept voor ciabatta

een ciabatta gebakken in een stoomoven

EENVOUDIGE CIABATTA

Deeg

330g sterk wit meel

240g lauw water

7g verse gist

3g fijn zeezout

16g olijfolie

METHODE

  1. Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer en zet de deeghaken op de mixer. Vermeng zout en gist pas nadat u bent begonnen met mixen.

  2. Mix gedurende 5 minuten op een lage snelheid. Mix daarna nog 4 minuten op een hogere snelheid.

  3. Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom en laat 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Vouw het deeg na 1 uur en na 2 uur voorzichtig in de vorm van een envelop.

  4. Breng het deeg over naar een goed met bloem bestrooide bakplaat en vouw het weer in de vorm van een envelop. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het 50% in volume is toegenomen.

BAKKEN

  1. Giet 100ml water in het reservoir. Stel de functie 'Hetelucht en stoom' in en warm de oven voor tot 240°C.

  2. Draai de ciabatta, rek het deeg voorzichtig uit en leg het met de zijde met bloem naar boven op een nieuwe bakplaat die bestrooid is met grove griesmeel.

  3. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 220C. Bak 15 tot 20 minuten of tot de korst goudbruin is.

*Boven- en onderwarmte: Verwarm de oven tot 240C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 220C, bak 15 tot 20 minuten of tot de korst goudbruin is


Recept voor klassiek brood

In een stoomoven gebakken brood

KLASSIEK BROOD

Deeg

490g sterk wit meel

320g lauw water

10g fijn zeezout

10g verse gist

20g boter of reuzel

METHODE

  1. Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer en zet de deeghaken op de mixer. Vermeng zout en gist pas nadat u bent begonnen met mixen.

  2. Mix gedurende 5 minuten op een lage snelheid. Mix daarna nog 4 minuten op een hogere snelheid.

  3. Vet de kom in met olie en leg het deeg er 2 uur in (op kamertemperatuur). Kneed het deeg na 1 uur en na 2 uur door.

  4. Leg 1 kg brooddeeg met de vouw naar beneden in een ingevet bakblik, bestrooi met bloem en dek af met plasticfolie. Laat nogmaals rijzen op een warme plaats tot het deeg in volume verdubbeld is.

BAKKEN

  1. Giet 100ml water in het reservoir. Stel de functie 'Hetelucht en stoom' in en warm de oven voor tot 220°C.

  2. Maak in het midden van het brood een ondiepe knip met een klein, scherp mes.

  3. Zet de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur tot 200°C en bak 20 tot 25 minuten.

*Boven- en onderwarmte: Verwarm de oven tot 220C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 200C. Bak 20 tot 25 minuten. Neem het brood uit het bakblik en leg het weer terug in de oven. Bak het brood tot de korst goudbruin is.


Eenvoudig recept voor pita

in de stoomoven gebakken pita in een mandje

EENVOUDIGE PITA
(6 STUKS)

Deeg

350g sterk wit meel

220g lauw water

16g olie

7g fijn zeezout

7g verse gist

METHODE

  1. Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer en zet de deeghaken op de mixer. Vermeng zout en gist pas nadat u bent begonnen met mixen.

  2. Mix gedurende 5 minuten op een lage snelheid. Mix daarna nog 2 minuten op een hogere snelheid.

  3. Vet de kom licht in met olie en leg het deeg er 2 uur in (op kamertemperatuur). Kneed het deeg na 1 uur en na 2 uur door.

  4. Verdeel het deeg in stukken van 100g; kneed de stukken in een ronde vorm op een werkblad dat licht bestrooid is met bloem. Laat ze vervolgens 20 minuten rusten.

  5. Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Bestrooi het deeg met bloem en leg het op een bakplaat.

BAKKEN

  1. Giet 100ml water in het reservoir. Stel de functie 'Hetelucht en stoom' in en warm de oven voor tot 220°C.

  2. Zet de plaat in de oven en bak het deeg 10 tot 15 minuten, of tot het opgebold is.

  3. Neem de bakplaat na het bakken uit de oven en dek het af met schone doeken tot de pita is afgekoeld.

*Boven- en onderwarmte: Verwarm de oven tot 220C. Bak gedurende 15 tot 20 minuten, of tot het opgebold is. Neem de bakplaat na het bakken uit de oven. Leg de pita's op een schone doek en dek ze daar ook mee af tot ze zijn afgekoeld.


Recept voor brood met zaden

Brood met zaden gebakken in een stoomoven

BROOD MET ZADEN

Deeg

455g sterk wit meel

50g volkorenmeel

325g lauw water

10g fijn zeezout

10g verse gist

Korst met zaden

50g pompoenzaad

50g sesamzaad

50g maanzaad

50g zonnebloempitten

METHODE

  1. Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer en zet de deeghaken op de mixer. Vermeng zout en gist pas nadat u bent begonnen met mixen.

  2. Mix gedurende 5 minuten op een lage snelheid. Mix daarna nog 4 minuten op een hogere snelheid.

  3. Vet de kom in met olie en leg het deeg er 2 uur in (op kamertemperatuur). Kneed het deeg na 1 uur en na 2 uur door.

  4. Bestuif het werkoppervlak licht met bloem en leg het deeg er op. Vorm van het deeg een vierkant. Vouw het vervolgens van de bovenkant naar het midden, van de onderkant naar het midden en rol het dan in de vorm van een brood. Druk iets op de uiteinden om ze een mooie afgeronde vorm te geven.

  5. Meng alle zaden op een grote plaat. Rol het brood op een schone, vochtige doek en rol het door de zadenmix. Leg bakpapier op en bakplaat en leg het deeg daarop. Dek het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in omvang verdubbeld is.

BAKKEN

  1. Giet 100ml water in het reservoir. Stel de functie 'Hetelucht en stoom' in en warm de oven voor tot 230°C.

  2. Zet de bakplaat in de oven. Verlaag de temperatuur na 10 seconden tot 200°C en bak 15 tot 20 minuten, of tot het brood goudbruin is.

*Boven- en onderwarmte: Verwarm de oven tot 230C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur na ongeveer 10 seconden tot 200C. Bak 15 tot 20 minuten of tot de korst goudbruin is.

Easytips

Zanussi maakt het leven makkelijk met #easytips!

Zie #easytips

Multifunctionele hetelucht- en stoomoven

Stomen is heel eenvoudig. Bekijk de oven die alles kan.

Bekijk apparaat

Quadro-range

Ontdek de Zanussi Quadro-range. Koken was nog nooit zo simpel.

Ontdek hier

 
Sluiten