STOOMRECEPTEN VAN ZANUSSI

MET STOOM EEN HEERLIJKE SMAAK.

Blader door onze stoomrecepten, van overheerlijke focaccia tot zachte briocherollen of pitabrood. Alles bereid met onze Zanussi PlusSteam oven.

FOCACCIA MET TOMATEN EN BASILICUM

DEEG

328g bloem

240g lauw water

7g fijn zeezout

3g verse gist

22g olie

TOPLAAG

1 bakje kerstomaten

1 bos basilicum

Olijfolie om te besprenkelen

Zeezoutvlokken

Wat semolinabloem

Focaccia is overheerlijk op zich, lichtjes gedipt in olie. Of probeer uw focaccia ook met in pancetta gewikkelde kip,, afgewerktmet avocado salsa?

METHODE

1. Doe alle ingrediënten in een mengkom met de deeghaakbevestiging. Zorg dat het zout en de gist niet met elkaar in contact komen voor het mengen.

2. Meng op een trage snelheid gedurende 5 minuten, vervolgens op een snellere snelheid gedurende nog eens 6 minuten.

3. In een licht ingevette kom op kamertemperatuur plaatsen en 2 uur laten staan. Na het 1e en 2e uur voorzichtig tot een envelop vouwen.

4. 15 minuten laten rusten en vervolgens inkepingen maken met de vingers over het hele brood. De basilicum en tomaten in het brood drukken. Op een warme plaats laten rijzen totdat het volume verdubbeld is.


BAKKEN

1. Giet 100ml water in de onderkant van de holte. Zet de oven op het PlusSteam verwarmingsprogramma. Druk op de knop PlusSteam en laat de oven voorverwarmen tot 230C*.

2. Het deeg besprenkelen met olijfolie en bestrooien met zeezoutvlokken.

3. De plaat in de oven plaatsen, de temperatuur verlagen tot 200C en gedurende 15 tot 20 minuten goudbruin bakken.

Conventioneel koken: Verwarm de oven voor op 240C. De plaat in de oven plaatsen, de temperatuur verlagen tot 220C en gedurende 15 tot 20 minuten goudbruin bakken.

MAKKELIJKE PITA (Voor 6)

DEEG

350g bloem

220g lauw water

16g olie

7g fijn zeezout

7g verse gist

Dit overheerlijke midden-oosters brood is fantastisch om te delen met vrienden. In het bijzonder met uw favoriete dipsaus en met pikante lamsspiezen.

METHODE

Doe alle ingrediënten in een mengkom met de deeghaakbevestiging. Zorg dat het zout en de gist niet met elkaar in contact komen voor het mengen.

Meng op een trage snelheid gedurende 5 minuten, vervolgens op een snellere snelheid gedurende nog eens 2 minuten.

Plaats in een lichtjes ingevette kom op kamertemperatuur en laat 2 uur staan, aandrukken en in een envelop vouwen na het 1e en 2e uur.

Verdeel het deeg in stukken van 100g; tot een rondje vormen op een licht met bloem bestoven werkblad en 20 minuten laten rusten.

Met een deegroller het deeg tot circa 5mm dik uitrollen, bestrooien met bloem en op een bakplaat plaatsen.


BAKKEN

1. Giet 100ml water in de onderkant van de holte. Zet de oven op het PlusSteam verwarmingsprogramma. Druk op de knop PlusSteam en laat de oven voorverwarmen tot 220C*.

2. Plaats de plaat in de oven, laat 10 tot 15 minuten bakken of totdat het tot een bal opbolt.

3. Na het bakken van de plaat verwijderen en met een schone theedoek bedekken totdat de pita is afgekoeld.

Conventioneel koken: Verwarm de oven voor op 220C. Bak gedurende 15 tot 20 minuten of totdat het tot een bal opbolt. Na het bakken van de plaat verwijderen en met een schone theedoek bedekken totdat de pita is afgekoeld.

VERSE BAGUETTE (VOOR 4)

DEEG

432g bloem

40g licht roggebloem

310g lauw water

9g fijn zeezout

9g verse gist

Wat semolinabloem

U kunt deze verse baguettes vullen met wat u maar wilt – langzaam geroosterd BBQ varkensvlees, rodekoolsalade en chili-jam is bijzonder lekker.

METHODE

1. Doe alle ingrediënten in een mengkom met de deeghaakbevestiging. Zorg dat het zout en de gist niet met elkaar in contact komen voor het mengen.

2. Meng op een trage snelheid gedurende 5 minuten, vervolgens op een snellere snelheid gedurende nog eens 4 minuten.

3. Plaats het deeg in een lichtjes ingevette kom op kamertemperatuur en laat 2 uur staan, aandrukken en in een envelop vouwen na het 1e en 2e uur.

4. Het deel verdelen in stukken van 200g op een met bloem bestoven werkvak en nogmaals 30 minuten bedekt met een plastic vel laten rusten.

5. Het deeg een laatste keer aandrukken en vervolgens uitstrekken, vouwen en rollen en tot een baguette vormen op een met bloem bestoven werkvlak. Op een plaat bedekt met semolinabloem leggen, met de naad naar beneden. Gebruik een zeef en schud wat bloem over de baguette, vervolgens afdekken met een plastic vel en op een warme plaats laten rijzen totdat het van omvang is verdubbeld.


BAKKEN

Giet 100ml water in de onderkant van de holte. Zet de oven op het PlusSteam verwarmingsprogramma. Druk op de knop PlusSteam en laat de oven voorverwarmen tot 230C*.

Maak met een klein scherp mes twee sneden over de lengte van de baguette, een aan de voorzijde en nog een in het midden.

De plaat in de oven plaatsen, de temperatuur verlagen tot 200C en gedurende 15 tot 20 minuten goudbruin bakken.

*Conventioneel koken: Verwarm de oven voor op 240C. De plaat in de oven plaatsen, de temperatuur verlagen tot 220C en gedurende 15 tot 20 minuten goudbruin bakken.

GOUDEN BRIOCHE

DEEG

350g bloem

36g kristalsuiker

7g fijn zeezout

10g verse gist

48g melk

AFWERKING

105g zachte boter

EIGEEL

1 ei

snufje zout

Gebruik uw briochebroodjes voor het ultieme hamburgerbroodje. Voeg gewoon een sappige hamburger, uw lievelingskaas, sauzen en salade toe. Doodeenvoudig.

METHODE

1. Voeg alle ingrediënten - behalve de boter - toe aan de mengkom en zorg dat de deeghaak bevestigd is. Zorg dat het zout en de gist niet met elkaar in contact komen voor het mengen.

2. Meng op een trage snelheid gedurende 5 minuten, vervolgens op een snellere snelheid gedurende nog eens 4 minuten.

3. Voeg de boter traag toe aan de mixer terwijl de mixer op trage snelheid staat, totdat de boter grondig gemengd is.

4. Plaats in een lichtjes ingevette kom op kamertemperatuur en laat 2 uur staan, aandrukken en in een envelop vouwen na het 1e en 2e uur.

5. Verdeel het deeg in stukken van 100g. Maak er rondjes van op een licht met bloem bestoven werkvlak en plaats het vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en voorzie ruimte ertussen om te rijzen. Bedek met een plastic vel en plaats de rondjes op een warme plaats totdat ze verdubbeld zijn van omvang


BAKKEN

1. Giet 100ml water in de onderkant van de holte. Zet de oven op het PlusSteam verwarmingsprogramma. Druk op de knop PlusSteam en laat de oven voorverwarmen tot 200C*.

2. Lichtjes bestrijken met eigeel (eventueel bestrooien met sesamzaden).

3. De plaat in de oven plaatsen, de temperatuur verlagen tot 170C en gedurende 10 tot 15 minuten goudbruin bakken.

*Conventioneel koken: Verwarm de oven voor op 240C. De plaat in de oven plaatsen, de temperatuur verlagen tot 220C en gedurende 15 tot 20 minuten goudbruin bakken.

KLASSIEK BROOD

DEEG

490g bloem

320g lauw water

10g fijn zeezout

10g verse gist

20g boter of smout

Serveer uw klassieke brood eens met een mengsel van kazen, peper en sauzen, zodat u een pittige en overheerlijke Welsh rarebit krijgt?

METHODE

1. Doe alle ingrediënten in een mengkom met de deeghaakbevestiging. Zorg dat het zout en de gist niet met elkaar in contact komen voor het mengen.

2. Meng op een trage snelheid gedurende 5 minuten, vervolgens op een snellere snelheid gedurende nog eens 4 minuten.

3. Plaats in een lichtjes ingevette kom op kamertemperatuur en laat 2 uur staan, aandrukken en in een envelop vouwen na het 1e en 2e uur.

4. Plaats in een ingevette broodvorm van 1 kg met de naad naar beneden, het oppervlak met bloem bestuiven en afdekken met een plastic vel. Een laatste keer op een warme plek laten rijzen totdat het deeg verdubbeld is van omvang.


BAKKEN

1. Giet 100ml water in de onderkant van de holte. Zet de oven op het PlusSteam verwarmingsprogramma. Druk op de knop PlusSteam en laat de oven voorverwarmen tot 220C*.

2. Maak met een klein scherp mes een ondiepe snede in het midden van het brood.

3. Plaats de plaat in de oven, de temperatuur verlagen tot 200C en 20 tot 25 minuten bakken.

*Conventioneel koken: Verwarm de oven voor op 220C. Plaats de plaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 200C. 20 tot 25 minuten laten bakken, haal het deeg uit de bakvorm en plaats het brood terug in de oven. Bak het goudbruin.

EENVOUDIGE CIABATTA

DEEG

330g bloem

240g lauw water

7g verse gist

3g fijn zeezout

16g olijfolie

U kunt uw lekkere ciabatta bijvoorbeeld serveren met gegrilde chorizo, pepperonata en rucola.

METHODE

1. Doe alle ingrediënten in een mengkom met de deeghaakbevestiging. Zorg dat het zout en de gist niet met elkaar in contact komen voor het mengen.

2. Meng op een trage snelheid gedurende 5 minuten, vervolgens op een snellere snelheid gedurende nog eens 4 minuten.

3. In een licht ingevette kom op kamertemperatuur plaatsen en 2 uur laten staan. Na het 1e en 2e uur voorzichtig tot een envelop vouwen.

4. Plaats het deeg op een met bloem bestoven plaat en vouw het opnieuw in een envelopvorm, op een warme plaats laten rijzen totdat het volume met 50% is toegenomen.


BAKKEN

1. Giet 100ml water in de onderkant van de holte. Zet de oven op het PlusSteam verwarmingsprogramma. Druk op de knop PlusSteam en laat de oven voorverwarmen tot 240C*.

2. De ciabatta met de bloemzijde voorzichtig opheffen, omkeren, uitrekken en op een nieuwe plaat leggen die bestrooid is met grove semolina.

3. Plaats de plaat in de MFO oven met PlusSteam en verlaag de temperatuur tot 220C. Bak gedurende 15 tot 20 minuten tot het goudbruin is.

*Conventioneel koken: Verwarm de oven voor op 240C. De plaat in de oven plaatsen, de temperatuur verlagen tot 220C en gedurende 15 tot 20 minuten goudbruin bakken.

BROOD MET ZADEN

DEEG

455g bloem

50g volkorenmeel

325g lauw water

10g fijn zeezout

10g verse gist

KORSTBROOD MET ZADEN

50g pompoenzaden

50g sesamzaden

50g maanzaad

50g zonnebloemzaden

Uw brood met zaden vormt een perfecte aanvulling op de diepe, rijke smaak van geroosterde rode bietensoep.

METHODE

1. Doe alle ingrediënten in een mengkom met de deeghaakbevestiging. Zorg dat het zout en de gist niet met elkaar in contact komen voor het mengen.

2. Meng op een trage snelheid gedurende 5 minuten, vervolgens op een snellere snelheid gedurende nog eens 4 minuten.

3. Plaats in een lichtjes ingevette kom op kamertemperatuur en laat 2 uur staan, aandrukken en in een envelop vouwen na het 1e en 2e uur.

4. Plaats het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. Vorm tot een vierkant, vervolgens de bovenkant naar het midden vouwen, de onderkant naar het midden vouwen en tot een broodvorm rollen met een neerwaartse druk op de uiteinden om deze af te ronden.

5. Meng alle zaden door elkaar op een plaat. Rol het brood op een schone vochtige doek en rol het vervolgens in de zadenmix. Plaats de naadzijde naar beneden op een met bakpapier bedekte plaat en bedek met een plastic vel. Op een warme plaats laten rijzen totdat het volume verdubbeld is.


BAKKEN

1. Giet 100ml water in de onderkant van de holte. Zet de oven op het PlusSteam verwarmingsprogramma. Druk op de knop PlusSteam en laat de oven voorverwarmen tot 230C*.

2. De plaat in de oven plaatsen, de temperatuur na 10 seconden verlagen tot 200C en gedurende 15 tot 20 minuten goudbruin bakken.

*Conventioneel koken: Verwarm de oven voor op 230C. Plaats de plaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 200C na 10 seconden. Bak gedurende 15 tot 20 minuten tot het goudbruin is.

BROOD ZOALS VAN DE BAKKERIJ

Onze Multifunctionele PlusSteam oven bakt, grilt en roostert net zoals een gewone oven. Maar u kunt tijdens het kookproces ook stoom aan het gerecht toevoegen om het beste bakresultaat te bereiken.

DE MULTIFUNCTIONELE PLUSSTEAM OVEN BEKIJKEN