Water of condens in de koelkast

Laatst bijgewerkt 23-10-2023 12:51

Probleem

 • Water of condens in het koelgedeelte van de koel-vriescombinatie.

Geldt voor

 • Koel-vriescombinatie

Oplossing

Bij huishoudelijk gebruik zijn waterdruppels op de achterwand binnen in de koelkast normaal.  

 1. Kijk na of het afvoergaatje in de V-vormige goot op de achterwand van de koelkast niet verstopt is of geblokkeerd wordt.
  • Het afvoergaatje moet altijd vrij toegankelijk zijn, zodat het condenswater ongehinderd kan wegstromen en vervolgens verdampen.
  • De groene kunststof afvoerreiniger in het midden dient als hulpmiddel om te reinigen en kan in de koelkast blijven zitten.
   Deze afvoerreiniger zit niet in alle apparaten.
  • Let op: afhankelijk van het koelkastmodel is er een zichtbaar afvoergaatje.
   Koelkastmodellen met LongFreshlades (zie afbeelding hieronder) hebben bijvoorbeeld niet altijd een zichtbare dooiwaterafvoer:

   Raadpleeg ook de gebruiksaanwijzing. Klik rechts bovenaan dit artikel op "Gebruikershandleiding zoeken".

 2. Bewaar groenten en fruit in de daarvoor bestemde groentelades. Als er toch niet genoeg ruimte is in de lades, verpak de voedingsmiddelen dan. Bijvoorbeeld groene sla, met een hoog vochtgehalte, bewaar je best verpakt in de koelkast.

 3. Sluit verpakkingen van levensmiddelen goed af.

 4. Zorg er voor dat er geen levensmiddelen tegen de achterwand van het koelgedeelte liggen. Er kan water via de levensmiddelen onder de groentelade terecht komen.

 5. Open de koelkastdeur slechts zo vaak en zo lang als nodig is. Zorg er altijd voor dat de koelkastdeur na gebruik goed gesloten is.
  In de zomer is de kamertemperatuur meestal hoger dan in de winter, waardoor het vochtgehalte in de kamerlucht ook stijgt. Als de koelkastdeur vaak en gedurende lange tijd wordt geopend, zorgt de luchtverversing er voor dat er veel vocht in de koelkast komt.

 6. Als er ondanks bovenstaande tips toch overtollig veel water in de koelkast komt, raden we het bezoek aan van onze servicetechnieker. Neem contact op met ons of boek zelf online een service-afspraak en kies daarbij de gewenste datum voor het bezoek.
  Klik op "Plan een service-afspraak", rechts bovenaan dit artikel.
  Let op: Storingen veroorzaakt door het niet naleven van de gebruiksaanwijzing zijn uitgesloten van garantie.
Service-afspraak maken
Service-afspraak maken

Dankzij onze betrouwbare en professionele service kun je erop vertrouwen dat wij elke dag de best mogelijke zorgkwaliteit leveren. Dat is onze belofte aan jou. We hebben vakkundige technici die je in het hele land snel van dienst kunnen zijn. Bij reparaties maken we uitsluitend gebruik van originele Zanussi onderdelen.

Onderdelen en accessoires
Onderdelen en accessoires

Vind originele reserveonderdelen of accessoires voor je apparaat in onze webshop en laat ze direct bij jouw thuis leveren.